Blogia
Mirador

Amina

Es diu Amina Lawal. El seu únic delicte va ser tenir una criatura fora del matrimoni. Juntament amb ella hi ha tres persones més condemnades a mort. Tots van ser jutjats aplicant la sharia (la llei islàmica) al peu de la lletra. A l'Amina li endarrereixen un cop i un altre, perquè els jutges reben pressions d'una banda de la comunitat internacional per declarar-la innocent, i de l'altra dels sectors més radicals per tal que l'executin. A part de les condemnes a mort, hi ha penes d'amputació, flagelació i humiliació pública.

Hi ha un país que es diu Nigèria, que rep el nom d'un riu que el travessa, i que va servir d'escenari d'una gran novel.la de Joseph Conrad, El cor de les tenebres. És un país ric, que fa segles va viure èpoques d'esplendor i glòria.

El Riu Níger té un delta que es bifurca en múltiples riuets, en una zona anomenada "Els rius de l'oli". Quin oli? Doncs un oli negre i espès sense el qual, per desgràcia, no sabem viure. El petroli ha portat més desgràcies a Nigèria que una altra cosa.

Fa 36 anys que a Nigèria va començar una guerra cruel. Una guerra que va ser "la primera" de moltes coses: la primera guerra post-colonial, la primera guerra que va causar movilitzacions massives d'ajuda humanitària, la primera que després va tenir un mini-procés de reconciliació.

Però la democràcia no va arribar a Nigèria, règims militars, dictadures cruels i l'assassinat d'un escriptor que era la veu més potent dels dissidents.

Les empreses franceses tenen sucosos contractes comercials pel petroli de Nigèria. Els americans s'hi volen ficar. A les regions del Nord de Nigèria s'està imposant l'integrisme islàmic i ningú sap ben bé que fer. O no els interessa, ves tu a saber.

Però a l'Amina li pot costar la vida. I la seva filla es quedaria sola. Ni que sigui per això.

Ha de ser horrorós viure amb la vida retallada, amb un ulitmàtum vital. La data és el 25 de setembre.

1 comentario

Anónimo -

es molt trist que qualsevol fanatisme radical, sigui quin sigui l'origen i causa, pugui decidir que una vida és més digne que un altre. I el que es pitjor, pugui decidir en funció del sexe de la persona.