Blogia
Mirador

Amina

Es diu Amina Lawal. El seu únic delicte va ser tenir una criatura fora del matrimoni. Juntament amb ella hi ha tres persones més condemnades a mort. Tots van ser jutjats aplicant la sharia (la llei islàmica) al peu de la lletra. A l'Amina li endarrereixen un cop i un altre, perquè els jutges reben pressions d'una banda de la comunitat internacional per declarar-la innocent, i de l'altra dels sectors més radicals per tal que l'executin. A part de les condemnes a mort, hi ha penes d'amputació, flagelació i humiliació pública.

Hi ha un país que es diu Nigèria, que rep el nom d'un riu que el travessa, i que va servir d'escenari d'una gran novel.la de Joseph Conrad, El cor de les tenebres. És un país ric, que fa segles va viure èpoques d'esplendor i glòria.

El Riu Níger té un delta que es bifurca en múltiples riuets, en una zona anomenada "Els rius de l'oli". Quin oli? Doncs un oli negre i espès sense el qual, per desgràcia, no sabem viure. El petroli ha portat més desgràcies a Nigèria que una altra cosa.

Fa 36 anys que a Nigèria va començar una guerra cruel. Una guerra que va ser "la primera" de moltes coses: la primera guerra post-colonial, la primera guerra que va causar movilitzacions massives d'ajuda humanitària, la primera que després va tenir un mini-procés de reconciliació.

Però la democràcia no va arribar a Nigèria, règims militars, dictadures cruels i l'assassinat d'un escriptor que era la veu més potent dels dissidents.

Les empreses franceses tenen sucosos contractes comercials pel petroli de Nigèria. Els americans s'hi volen ficar. A les regions del Nord de Nigèria s'està imposant l'integrisme islàmic i ningú sap ben bé que fer. O no els interessa, ves tu a saber.

Però a l'Amina li pot costar la vida. I la seva filla es quedaria sola. Ni que sigui per això.

Ha de ser horrorós viure amb la vida retallada, amb un ulitmàtum vital. La data és el 25 de setembre.
¿Y esta publicidad? Puedes eliminarla si quieres.

1 comentario

Anónimo -

es molt trist que qualsevol fanatisme radical, sigui quin sigui l'origen i causa, pugui decidir que una vida és més digne que un altre. I el que es pitjor, pugui decidir en funció del sexe de la persona.
¿Y esta publicidad? Puedes eliminarla si quieres
¿Y esta publicidad? Puedes eliminarla si quieres