Blogia
Mirador

frikisme

Ahir

Si, la vam veure. I vam sortir quan ja era mitjanit passada, sense saber que dir. Tantes emocions no són bones.

Com pot ser que pateixis tant amb una pel.li on ja saps que passa? Com pots ser que una cosa que no existeix et sembli tant real?

Hi ha cosetes, problemets, però la sensació global és que està bé, que és Tolkien.

I la ciutat Blanca... :-)

Dissabte hi torno, a veure si puc escriure quelcom que s'assembli més a una opinió i tal.

Preciositaaaaaaaaaaaaat

Preciositaaaaaaaaaaaaat Ai, que ja toca!

No puc més. Tinc dues pràctiques per aquesta setmana, feina feina feina a la feina perquè agafem vacances, i a sobre temes frikis distractors. Buf.

Al final no vaig a la marató, perquè la gent havia d'estar a les 4 de la tarda i jo no podia arribar fins a la segona pel.lícula. :-( Però bé, és més just que hi vagi el que les pot veure totes. Total, tinc entrades per dijous al Gran Sarrià a les 9 del vespre, i dissabte hi torno. M'he de recordar dels mocadorets, que em conec.

Entretant... parlem de l'edició extesa de Les dues Torres que no n'hem parlat.

Per resumir-ho, es pot dir que hi ha talls que s'entenen, i talls que no.

Entre els primers hi ha les escenes del final. L'escena de les clavegueres i la dels Ucorns menjant-se els orcs tan bé, i la conya Lègolas/Guimli és picar l'ullet als fans del llibre, però el muntatge de la versió curta és més efectiu. En Sam fa el seu discurset (aix) i en Gàndalf acaba. Si poses les escenes aquestes, el discurs perd força.

Però... Com dimonis van poder tallar el flashback?????? Déu, és que tallar el flashback és un crim!!!! No, encara no m'he recobrat d'haver vist el flashback, i ara mateix necessito tornar-lo a mirar. ;-)

*Lectors comencen a abandonar el bloc en massa sospitant de la poca salut mental d'una servidora*

Jiji. Nem a pams: El flasbhack. És una escena on surten en Bóromir (el paio que es mor al final de la primera pel.li tot travessat per fletxes) i el seu germà en Fàramir (que al llibre és moolt bo i a la pel.li sense flasbhack queda com una mica impresentable, pobret ell), juntament amb el seu pare en Dénethor, senescal de Gòndor, i personatge clau a la tercera pel.li. Bé, aquest flashback ens torna a en Bóromir i entenem perquè fa el que fa a La comunitat, explica les coses que fa i diu en Fàramir (que són diferents de les del llibre però que li donen profunditat dramàtica) i ens prepara el terreny presentant-nos al papa.

I el van tallar. Sort de l'edició extesa. És que a més és tot emocionant... el final, quan en Bóromir mira la bandera (una bandera blanca amb l'arbre... uf), baixa la mirada i li diu a son germà "Remember today, little brother" (ho poso en anglès perquè en castellà s'han carrregat la frase i no han tret l'EE en català) et deixa amb el cor a la mà.

I no, no és perquè jo em llegís El senyor dels Anells quan tenia 14 anys i m'agafés una fixació pel Fàramir, no. És perquè entenc que un muntatge és un muntatge, i que molt sovint les escenes "de parlar" acaben tallades, però aquesta era molt important.

Per exemple, hi ha una esceneta al final de La comunitat de l'anell que és com una pausa en el viatge que fan riu avall. En Frodo i en Sam parlen d'en Gollum i L'Àragorn i en Bóromir es discuteixen. Bé, és una escena molt bona, però entenc el tall. Com ho entenc amb tantes escenes a LDT, però no amb el flashback.

Dit això, aquesta EE és molt més completa que l'altra, sobretot perquè en tenir tres històries a la vegada, hi havia coses que faltaven i que ara ho fan millor. Com el funeral d'en Théodred. En Bernard Hill (Théoden) és la gran sorpresa, l'home ho broda. I tantes altres petites coses.

Suposo que amb mi no hi ha res a fer... si em posessin 10 hores de SDA i m'ho empassaria encantada. Però és que em sembla una gran adaptació. El llibre sempre serà el llibre, però aquesta gent ho han fet amb respecte i cura, i es veu.

Hi ha moltes maneres de fer cinema. Hi ha pel.lícules que et posen la realitat davant la cara, i altres com aquesta que són tota una altra cosa. Curiosament, si estan prou bé, aconsegueixen el mateix: viure altres vides per unes hores.

Frikis units, visiteu TORN

Frikis units, visiteu <a href=&quot;http://www.theonering.net/index.shtml&quot;>TORN</a> Dos en un dia, ho sé, ho sé, però és que ha passat una cosa.

La gent de TORN han posat un link a una crítica de la BSO de "El Retorn del Rei" de Soundtrack.net, però com que tot deu hi intentava entrar i no hi havia manera, han fet un mirror, on pots llegir la crítica i baixar-te els teasers de les pistes. 30 segons de cadascuna, 50 de les més llargues. Me les he baixat, les he posat al winamp i les he escoltat seguides.

En 2 segons tenia la pell de gallina, per la tercera pista, ja estava en ple èxtasi, llàgrimes incloses. I tot per 30 segons de la música!!!! M'he de recordar de portar com 3 paquets de mocadors al cine...

Ostres ostres ostres. Hi ha de tot. En Howard Shore reprèn temes de la primera BSO i de la segona, i n'afegeix de nous, com el tema de Minas Tirith que es veu que surt a l'edició extesa de TTT i al trailer de ROTK. Crec que és com la pista 4 de TTT, que resumeix el tema de Ròhan de diverses escenes. És grandiós, una orquestra a plena potència, corda i vent que es fonen, i tu que t'imagines la ciutat blanca...

També hi ha trossos estridents i foscos, que ja us podeu imaginar a on corresponen. Cordes d'aquelles que fan nyic nyic i que espanten. Ai que patirem.

I el tema dels hòbbits, el de Ròhan, el dels elfs... Hi ha un detallet que m'ha arribat al cor. En els 30 segons del tema Andúril, sentim la musica que sona a la primera pel.li, en aquella escena de Lòrien on en Bóromir i l'Àragorn estan asseguts i en Bòromir evoca Minas Tirith... Aix. Afegiu-hi que a "Hope Fails" hi ha un trosset homenatge al xicot més bufó de Góndor segons els estandards-Nau i arrodonim la cosa.

M'esperaré a sentir tota la BSO fins després d'haver vist la pel.li, sempre ho faig així. Miro la pel.li i em quedo amb parts de la música que busco mentre escolto el CD. Després, a mida que vas coneixent les pistes, trobes sorpreses i trossos que et sorprenen i t'agraden més,i quan tornes a veure la pel.li els reconeixes, en un procés invers. És molt friki tot plegat, però part de l'experiència.

Amb TTT em va passar molt. Vaig sortir del cine amb el violoncel del tema de Ròhan al cap, i el vaig buscar a totes les pistes. Pel camí vaig descobrir les notes que acompanyen al cavaller blanc i les de la carrera de l'Àragorn cap a la gorja de Helm per avisar-los de que vé l'exèrcit, i al final vaig redescobrir un altre cop el tema de Ròhan, però en altres llocs, com ara al final, un toc molt ràpid quan l'Èomer diu que en Théoden no lluita sol, o el tros abans de la batalla quan s'enduen la gent a lluitar.

Ups. Quin rotllo que he escrit. I això només és el principi...

El tràiler

El tràiler L'he vist!!!

Me l'he baixat d'aqui. És una versió amb tot de lletres en xinès o alguna cosa similar, cortesia de theonering.net. (Els frikis units us devem devoció universal, gent).

Dos minuts i escaig de tràiler en petitet (demà en mega gran a la web oficial) que provoquen tremolors, boca oberta i renecs diversos. Mare meva!!! Pots haver llegit el que diuen, saber com és el llibre, escoltar entrevistes on diuen que "és millor que les dues altres juntes", i ho penses, però quan ho tens davant... uf.

És la barreja perfecta, amb les escenes espectaculars, però a la vegada la lluita interna d'en Frodo (hi ha una miradeta Gollum que glaça la sang), un discurs d'en Théoden, la mítica frase "all you have to decide is what to do with the time that is given", mentre veus com van cap a la batalla final, i tot de flaixos ràpids que no acabo d'explicar perquè són spoilers de la història (en cas que hi hagi per aqui algú que no ha llegit els llibres). La primera vegada no ho pesques tot, és després que vas lligant que el flash és d'un moment important.

En Denethor no surt al tràiler, cosa que em satisfà. Ja surt a la preview del DVD de TTT, i així el mantenen amagadet. Admeto vergonya en no reconèixer en Fàramir la primera vegada. Després d'autocastigar-me mirant un cop i un altre el tràiler, ja el tinc ben controlat, cap al final, enmig de totes les escenes-flaix.

Hi ha un parell d'escenes amb plans picats dels nâzgul llençant-se cap a Minas Tirith que tallen la respiració.

Un altre detallet curiós és la BSO. Al principi són trossos de "Les dues torres", però cap al final hi ha el tema de Gòndor, que encara no hem sentit mai sencer del tot. Sona a la primera pel.li quan en Gàndalf va a mirar els llibres (un segon) i sona només amb trompetes suaus a Lothlòrien, quan en Bòromir (aix pobret) li parla a l'Àragorn de la ciutat blanca... (gran escena, si no l'heu mirat i apreciat prou, que carai esteu fent llegint les meves tonteries ;-). Doncs bé, en el tràiler sona més neta, acompanyant les tropes amb l'Àragorn (que s'ha pentinat per l'ocasió, oita tu) al capdavant. Tot molt èpic.

Si ja em va agafar fort amb "Les dues torres", cap allà al desembre puc estar insuportable. Clar que primer me'n vaig a París a fer el friki de Stargate, però per mi "El retorn del Rei" és l'estrena de la temporada, per més que Matrix també m'agradi molt. Però ESDA... és molt ESDA!

Les Dues Torres

Ai, no havia fet cap entrada friki, encara. Fatal. I poc representatiu. :-P

Ja tinc el DVD. El primer que vaig fer va ser mirar l'avanç de l'edició extesa. Ostres, promet, i molt. Sobretot per tots els que van arronsar el nas quan van veure al Fàramir. Jo no vaig arronsar el nas del tot, però ostres, podien haver deixat el flashback del Bòromir, el Fàramir i son pare, i llavors ja entens perquè de cop vol enviar l'anell a Gòndor. I veure el Sean Bean i al David Wenham juntets és un plaer pels sentits femenins, no ens enganyem ;-)O sigui que ara toca ser pacients i esperar al novembre.

L'altra cosa que esperava amb ganes és la cosa aquesta de 10 minuts sobre "El retorn del rei". No és ben bé un tràiler, és una cosa rara estil Peter Jackson, que no sé com s'ho fa, però t'ensenya quatre coses ben posades i et quedes amb ganes de més. Tohom diu que aquesta pel.lícula serà millor que les altres dues juntes.

Crec que "Les dues torres" (a partir d'ara LDT) és molt millor que "La comunitat de l'anell" (sí, LCD, ho heu endevinat). La primera tenia la novetat, veure com ho havien fet tot, els paisatges, la comarca (vull passar les vacances a un forat hòbbit), Rivendel, els personatges... però la segona és més profunda, perquè no has de presentar, sinó només avançar narració. I també crec que és molt més emotiva que l'altra.

Desenvolupar dues històries paral.leles dóna també molt de joc. D'una banda Ròhan (em vull instal.lar a Ròhan, puc?), de l'altra Emyn Muyl, els aiguamolls, la porta negra i Ithílien (oi, Fàramir!).

Curiosament és tot el tema Rohírim el que em va frapar més veient la pel.li. I encara ho fa. Ahir vaig mirar-ne un bon tros, i és que Ròhan és simplement perfecte. I cal també mencionar en Théoden, que al llibre queda una mica pla, però que aqui és un personatge del tot rodó, amb una profunditat que no te l'esperes. L'escena davant de la tomba del seu fill, els seus dubtes d'anar a la guerra, les seves decisions finals...

Les batalles pures i dures em cansen, però a LDT tot està mil.limetrat per canviar de terç i per no caure en el tedi. La batalla de la gorja de helm està rodada així, espectacular però amb detalls, com sentir la pluja repiquetejar contra les armadures (servidora va pegar un bot al cine), les escenes on t'ensenyen la gent patint (que potser són tòpiques però encertades)i en resum, tot.

Bé, hi ha coses que no m'acaben de fer el pes. Van retallar massa la història dels ents, i em sobra l'Àragorn caient per un penya-segat. La resta dels canvis (estil Elfs a la gorja del Helm, Haldir palmant-la etc etc) els entenc. Bé, això del Fàramir no, però és que em vaig colar pel Fàramir quan tenia 14 anys, i clar no es pot ser objectiva. :-P

Res, que a esperar al novembre i anar mirant el DVD. Segur que tornaré a atacar amb algun post, perquè com més la miro, més m'agrada. Bona cosa.